• 9  of  31
Uploaded on:
2017-05-29 12:54:51.147
Type:
Asset
File Size:
5,33 MB
Dimensions:
2958 x 1885 pixels
78 views 1 download
Description: Välbesökt uteservering vid Margaretapaviljongens annex .
På lördagskvällen den 27 april 1935 var det invigning för särskilt inbjudna gäster och söndagen den 28 april 1935 öppnades den nya restaurangen invid Margretapaviljongen. Den har sedan dess haft lite olika benämningar: Margaretarestauranten; Margaretapaviljongens annex; Margaretaplatsens restaurant; ibland har den kallats café eller uteservering. Numera är det vanligt att rätt och slätt kalla den Margaretapaviljongen.
Restaurangen ritades av Eiler Graebe och uppfördes av Föreningen Margaretaminnet. Den beskrevs 1935 som ”den lätt funkisbetonade stilen med sina långa raka linjer, stora fönsterytor och vita väggar giver ett intryck av trevnad och sommarglädje”.
Invändigt hade väggarna målats med gult, grönt, orange och beige. De stora fönstren kunde enkelt öppnas och ge gästerna en utekänsla. De olika lokalerna kunde enkelt ombildas till små trevliga rum för sällskap.
Åt musiken fanns ett särskilt utrymme, som försetts med glasdörrar som kan slås upp vid vackert väder så att de utanför sittande gästerna kunde njuta av musiken.
Skild från serveringen genom en korridor fanns ett kök för matlagning och ett för kaffekokning och våffelbageri. Det lär vara det största och mest moderna i landet. Även ett diskrum. Hyllor och lådor för servis, rullande mjölbingar och porslinsskåp. Och ett sopnedkast. Ett par av skåpen är försedda med särskilt för ändamålet konstruerat kylsystem för kylning av läskedrycker och bakelser.
Och dessutom toalettrum, telefon och chokladkiosker. I källarvåningen under fanns utrymmen för möbelförvaring under vintern med särskild nedtagningslucka. Och duschrum för personalen.
Photographer: -.
Date when image were taken: 1940-tal.
Street, location: Pildammsparken.
City: Malmö.
Keywords:
Malmö
,
Pildammsparken
,
margaretapaviljongen
,
stadshistoria
,
historia
,
malmöbilder
   
Archive collection: MSA bildsamling
Folders: Malmö City Archives / archival collections / 00884, Malmö City archives collection  
ID: 16811