• 25  of  51
Uploaded on:
31/05/2017 16:09:59
Type:
Asset
File Size:
1,91 MB
Dimensions:
4129 x 2651 pixels
236 views 1 download
Description: Album 10 Grand Café Continental. Den 6 december 1904 öppnade Café & Conditori Continental på hörnet av Norra Vallgatan och Östra Hamngatan, i försäkringsbolaget Skånes nybyggda palats.
Vad inredning och servering beträffade kom Continental att fullt ut motsvara sitt namn, kontinentalt inrett med mönster från Berlin. I den stora serveringslokalen, till vilken man kom från såväl Hamngatan som Vallgatan, var väggarna i mörk ton med utsprångens utsirningar i guld.
I den salongen kunde ett 80-tal personer få plats i de särdeles bekväma sofforna och fåtöljerna. Det kassetterade taket med vackra dekorationer var hållet i vitt och guld. Till höger om den stora salongen låg ett större komfortabelt inrett damrum.
Runt omkring den stora serveringslokalen med utsikt över hamnen löpte på tre sidor ett präktigt galleri. På kortsidorna fanns, belägna mitt emot varandra, ett damrum å ena sidan och ett herrum å andra sidan. Dessa smakfullt och elegant inredda rum var avsedda för slutna sällskap.
Serveringen ombesörjdes av kypare. Man kunde få allt som plägar serveras å konditorier, som kaffe, bakelser, konfityrer, öl och vin mm samt frukostar och supéer och övrig matservering utom middag.
Vad kaffet och vinet beträffar hade här vidtagits en särskild anordning. För att vilken tid på dagen som helst kunna servera gott alltid nykokt kaffe har därför inköpts en särskilt praktisk kokapparat av danskt system. Och för de gäster som icke önska en hel butelj vin serveras vin från fat i bägare, en omständighet som nog torde komma att beaktas.
All den fasta inredningen har hyresvärden bekostat och denna såväl som den lösa, såsom soffot och stolar har levererats av möbelfirman C.J.Bergman. Målningsarbetet har utförts av N. Borggréns Eftr., hrr A. och E. Stoltz.
I källarvåningen var inrymt, förutom bageriet, kallskänk, kylrum mm, alla stora och ljusa.
Källarmästare C. Piper bjöd endast på förstklassiga varor i förening med ferm uppassning.

Photographer: Rud, Bellander
Date when image were taken: 1911-05-02
Street, location: okänd
City: Malmö
Keywords:
Malmö
,
restaurang
,
vykort
,
Malmömotiv
,
servering
,
kafé
,
fika
,
topografi
,
kolorerat
   
Archive collection: Åke Jörlebys samling
Folders: Malmö City Archives / archival collections / 00421, Åke Jörlebys samling  
ID: 20916