• 1  of  14
Uploaded on:
20/06/2017 14:10:26
Type:
Asset
File Size:
5,08 MB
Dimensions:
2780 x 1911 pixels
419 views 0 downloads
Description: Det är eftermiddagen den 28 mars 1888. Fyra grovarbetare håller på att gräva grunden till ett nytt hus i hörnet Tegelgårdsgatan - Engelbrektsgatan. Det gamla korsvirkeshuset som stod på platsen hade ingen källare och nu börjar man på hästanspända flakvagnar kasta upp den sedan århundraden orörda jorden under det rivna husets trägolv.
Det var då det hände! En svårt förmultnad träkista dök plötsligt upp. Locket föll i tusen bitar när någon av grävarna Måns, Emil, Anders, Frans eller Jakob tog ett grabbatag i det. Inne i kistan låg mängder med runda, grönärgiga mynt, smycken och dryckespokaler av silver. Man kan nog fortfarande, när man passerar platsen, svagt höra de flämtningar och förvånade utrop som för länge sedan utstöttes här. Malmös största silverskatt någonsin var funnen.
Skatten fördes till polisstationen. Här började ett styvt arbete med att göra föremålen fria från jord. De stora, tjocka silvermynten var fastärgade i varandra så att de med våld måste brytas loss. Någon antikvarisk känsla för konservering fanns inte på den tiden. Hela skatten uppgick till tre guldmynt, ett smycke av rent guld, mängder med silversmycken och dräktsilver, silverkedjor och silverbeslag och därtill flera silverbägare. Samt, inte att förglömma, 3516 silvermynt. Många av mynten har varit mycket värdefulla. Det äldsta myntet är präglat i Sachsen år 1539, det yngsta är från år 1676. Uppenbart har kistan grävts ner efter detta året. Vi vet när och vi vet av vem. Deras initialer står ingraverade på en av silverknapparna, ACS - AAD.
Anders Christensön och Anne Aagesdaater! Er hemlighet är avslöjad! Bryggaren Anders gifte sig den 16 september 1666 med änkan Anne och flyttade in i hennes gård vid Tegelgårdsgatan. Huvudbyggnaden, en lång envånings korsvirkes-byggnad, låg utmed gatan och i öster, mot Engelbrektsgatan fanns en mindre byggnad där köket och brygghuset var inrymda. Paret dog under sommaren 1677, troligtvis samtidigt med att danska armén i juni belägrade Malmö. Hustrun var sjuk
men har överlevt mannen en kortare tid. Kanske Anders stupade i försvaret av staden. För att skydda sina rikedomar för eventuella danska plundrare man gömt undan dessa. (berättat av Sven Rosborn)
Photographer: -.
Date when image were taken: Okänt.
City: Malmö
Keywords:
1600-tal
,
silver
,
historia
,
Malmö Fornminnesförening
,
skatt
   
Archive collection: Malmö Fornminnesförening
Folders: Malmö City Archives / archival collections / 00562, Malmö Ancient Association  
ID: 63904