You do not have permission to download this asset.
Uploaded on:
2017-05-31 15:36:14.117
Type:
Asset
File Size:
1,67 MB
Dimensions:
4126 x 2601 pixels
104 views 1 download
Description: Album 5 Strandpaviljongen. Strandpaviljongen i Malmö byggdes år 1896. Där kunde besökarna sommartid se ut över havet, båttrafiken och Köpenhamn. De kunde äta och dricka, underhållas av musik från en italiensk solistorkester eller något annat kapell. Strandpaviljongen byggdes i slutet av den östra hamnpiren och kunde nås genom en promenad längs piren. 1897 byggdes i anslutning till paviljongen ett nytt kallbadhus. När sedan Nyhamnskajen och ångfärjestationen tillkom var man tvungen att skära av den landtunga strandpaviljongen låg på, som då istället kom att ligga på en konstgjord ö. Då byggde man till kaj- och bryggplatser för lustbåtar. Sommartid gick ångslupar mellan ”ön” och hamnpiren, de s.k. Hamnfärjorna. De fortsatte gå tills Nyhamnskajen förlängdes och förenades med ”ön”.
Motorsluparna ersattes snart av två små ångfärjor — Hamnfärjan 1 och 2 — som utgick från Ångbåtsbron vid sedermera Smörkontrollen. Färjorna hade två kommandobryggor, en för varje riktning, och behövde således inte vända. Från början var priset för en resa tur och retur endast två öre, men höjdes på 1920-talet till fem öre. Sedan Strandpaviljongen 1935 fått fast förbindelse upphörde trafiken med hamnfärjor.
När andra världskriget bröt ut stängdes Strandpaviljongen. Inför våren 1945 rustade ägaren upp den inför en väntad öppning vid freden, men istället användes paviljongen för utspisning för en del av de ankommande f.d. koncentrationslägerfångarna i april och maj 1945. Paviljongen revs 1950.
Photographer: Karl Ekberg, Malmö
Date when image were taken: okänd
Street, location: Nyhamnen
City: Malmö
Keywords:
Malmö
,
vykort
,
Malmömotiv
,
topografi
   
Archive collection: Åke Jörlebys samling
Folders: Malmö City Archives / archival collections / 00421, Åke Jörlebys samling  
ID: 20367